Jussi Maunu


Isoäitini Elsa Marttila os Pelkonen jäi 13.12.1920 leskeksi kahden pienen lapsen kanssa. Sirkka oli 2-vuotias ja Eeva puolivuotias. Elsan aviopuoliso Pertti Marttila kuoli 42-vuotiaana vatsasyöpään.  Elsa Marttila vihittiin 1.5.1929 eläinlääkäri Jussi Maunun kanssa.  

Jussi Maunu eli ent Toivo Johannes Jussila oli syntynyt 27.12.1893 Akaassa ja kuoli 12.8.1966 Tampereella 72-vuoden ikäisenä.  Hänen vanhempansa olivat Akaan Käyrälän Wähätalon talollinen Karl Heikinpoika ja vaimonsa Wilhelmiina.   Alla sukutaulu Jussi Maunun esivanhemmista.


Jussi Maunun esivanhemmat pitivät monen sukupolven ajan Kangasalan Luukkalan kylän Maunun taloa. Selvitysteni mukaan talo on ollut samalla suvulla 1680-luvulta asti. Talon nimi on Maunu, joskin kirjoitettu myös muodossa Maunula. 

Oppikoulun Jussi Maunu aloitti Tampereen Lyseossa 1904 ja kirjoitti ylioppilaaksi hyvin arvosanoin keväällä 1912. Helsinkiin opiskelemaan Jussi Maunu  lähti syksyllä 1912, liittyi hämäläisosakuntaan ja suoritti medikofiilitutkinnon eli lääketieteen opintoihin valmistavan yliopistollisen tutkinnon vuonna 1914. Opintojen suuntautumiseen lääketieteeseen vaikutti merkittävästi naapuritalossa asunut Jussin serkku Arvo, joka oli muutamia vuosia aiemmin mennyt Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä ja valmistunut jo lääkäriksi. Jussi Maunun isä Karl Heikinpoika ja Arvo Ylpön äiti Henrika Heikintytär olivat sisaruksia ja molemmat Kangasalan Luukkalan kylän Maunun talon lapsia. 

Serkusten tiet veivät Saksaan. Arvo Ylppö lähti vuonna 1912 Berliiniin erikoistumaan lastenlääkäriksi ja kuusi vuotta nuorempi Jussi Maunu lähti vuonna 1915 jääkäriksi Holsteinin Lockstedtissa sijaitsevaan suomalaisten vapaaehtoisten miesten koulutusleiriin. Saksaan lähtevät miehet muuttivat nimensä. Tarkoituksena oli estää venäläisten saamasta selville lähtijöiden todellista henkilöllisyyttä.  Näin Toivo Johannes Jussilasta tuli Johannes (Jussi) Maunu.

Maunu liittyi vapaaehtoisena Saksassa sotilaskoulutusta antavan jääkäripataljoona 27:n 1. komppaniaan  7.1.1916, josta hänet siirrettiin 12.12.1916 pataljoonan haupitsipatteriin. Hän otti osaa taisteluihin  ensimmäisessä maailmansodassa Saksan itärintamalla Misse-joella, Riianlahdella ja Aa-joella.

Johannes Maunu astui Suomen armeijan palvelukseen Saksassa 11.2.1918 varavääpeliksi ylennettynä ja saapui Suomen Vaasaan 25.2.1918 jääkärien pääjoukon mukana. Hänet sijoitettiin Suomen valkoisen armeijan Jääkäritykistön 1. patteriin, missä joukossa hän osallistui taisteluihin kotiseudullaan Messukylässä ja Tampereella. Vänrikiksi Maunu ylennettiin vuonna 1918.  Hän osallistui myös Viipurin valloitukseen.

Jussi Maunu palveli sisällissodan jälkeen Suomen tykistökoulussa, mistä hänet siirrettiin syyskuussa 1918 Suomen senaatin sota-asiaintoimituskunnan eläinlääkintäosastolle ja lähetettiin lokakuussa 1918 opintomatkalle Dresdenin eläinlääkintäkorkeakouluun. Eläinlääkinnän tutkimus ja koulutus Dresdenissä oli laajalti tunnettua ja sen juuret ulottuivat aina 1770-luvulle asti.  Jussi Maunu valnmistui eläinlääkäriksi vuonna 1922 Dresdenin eläinlääkintäkorkeakoulusta.

Jussi Maunu ja Elsa Marttila vihittiin keväällä 1929. Heikki Maunu syntyi 10.7.1929.

Jussi Maunu toimi yksityisenä eläinlääkärinä ja Tampereen kaupungin teurastamon ja lihantarkastamon apulaisjohtajana eläkkeelle jäämiseensä asti vuonna 1958.

Sotilasarvoltaan Jussi Maunu oli eläinlääkintäkapteeni.